Biljke u stanu

Cveće je ukras svakog doma. Svojim oblicima, teksturama i bojama, savršeno se uklapa u savremeni enterijer. Pravilnim odabirom sobnih biljaka, vaš dom izgledaće potpuno drugačije – dobiće na živosti i toplini. Sobno cveće, bez obzira da li je smešteno u dnevnom boravku, kuhinji, poslovnom prostoru ili u kupatilu, sve više postaje nezamenljiv detalj u prostoru.

Osim što prijatnim mirisima i izgledom oplemenjuju naš dom ili radni prostor, biljke veoma pozitivno deluju na naše zdravlje. Između ostalog, upijaju elektromagnetska zračenja, umanjuju stres, šire pozitivnu energiju, štite nas od buke, suzbijaju neugodne mirise… Prvenstveno, biljke oplemenjuju vazduh procesom fotosinteze – uzimaju ugljen dioksid, a u prostor ispuštaju kiseonik. Pravilnim izborom biljaka koje filtriraju nečistoće, vaš dom će biti mnogo prijatnije mesto za boravak.
Savremeni dizajneri ukazuju da je prilikom uređivanja prostora veoma važno izabrati one biljke koje odgovaraju stilu uređenja. Prilikom pozicioniranja biljaka treba voditi računa o tome da imaju odgovarajuće svetlo, temperaturu, vazduh i vlagu.
Da bismo boravili u prijatnom ambijentu, u kome najčešće provodimo svoje slobodno vreme, neophodno ga je oplemeniti biljkama. Dnevni boravak je najpogodnije mesto za smeštanje i gajenje sobnih biljaka. Uglavnom je to prostorija sa najviše svetlosti, koja je neophodna za njihov uspešan rast i razvoj.

dnevna-soba-biljke

Biljke u manjim saksijama uglavnom treba smeštati na prozorske simsove. Pri tome, treba voditi računa da se prozor ne pretrpa mnogobrojnim saksijama. Najbolje je koristiti identične ukrasne saksije sa istom vrstom cveća. Aranžman treba da se sastoji od 3 do 5 saksija, zavisno od dužine simsa.

detalj-zelenila-u-stanu

Na tržištu se mogu izabrati veoma dekorativne viseće korpice napravljene od tankih letvica, kanapa ili od makramea. Stalci su veoma funkcionalni za držanje jedne ili više saksija. Mogu se izrađivati od metala, drveta ili bambusa.

Ukoliko boravite u malom, skučenom stambenom prostoru, uvek možete iskoristiti delić prostora i stvoriti veoma prijatan i ugodan kutak. U posudama savremenog dizajna, izborom vaših omiljenih biljlaka, napravite cvetni mozaik. Pre svega, pripremite zemlju za sadnju, izaberite odgovarajuće biljke i ukrasne kamenčiće različitih boja, veličina i oblika. Na taj način imaćete dekorativan aranžman u osmišljenom, takozvanom malom sobnom vrtu.

biljka-u-sobi

Vertikalni vrtovi sve više se koriste prilikom uređenja enterijera. To su vrtovi koji vizuelno obogaćuju zidove fasada, poslovnih prostora i stanova. Prvi vertikalni vrt razvio je francuski botaničar Patric Blanc. Sistem se sastoji od konstrukcije sa specijalnim posudama za biljke. Sa već posađenim biljkama, sistem se pričvršćuje na odgovrajući zid. Posude se najčešće izrađuju od plastičnih cevi, saksija i oluka. Veoma je bitno izabrati biljke koje se uspešno razvijaju u sobnim uslovima.

Biljke u kupatilu

Da biste oživeli prostor, uneli svežinu i doprineli estetskom izgledu, kupatilo treba oplemeniti biljkama. Čak i kada ne postoji izvor prirodne svetlosti, pojedine biljke uspevaju i u takvim uslovima. Najbolje uspevaju biljke otporne na vlagu, kojima odgovaraju mesta zaklonjena od uticaja sunca (begonije, filadendront, fikusi, bršljani, paprati…). Između ostalog, bambus je je idealan izbor za gajenje u kupatilu. Potrebno mu je mnogo vlage, a u takvim uslovima veoma brzo napreduje i raste, uz vrlo malo nege.

zeleni-zid-u-stanu

Ukrašavanje poslovnog prostora

Poznato je da u poslovnom prostoru boravimo veći deo dana. Okruženje u kojem radimo, značajno utiče na našu radnu sposobnost, ponašanje, motivaciju i kreativnost. Iz tih razloga, uređenje enterjera poslovnog prostora je veoma kompleksan posao. U takvim uslovima, biljke su neizostavne, jer oplemenjuju prostor, utiču na naše bolje raspoloženje i smanjenje stresa. Naravno, prilikom odabira biljaka, treba voditi računa o svetlosti, temperaturi, vlažnosti vazduha i o stilu nameštaja.

kancelarija-biljke

Veštačke biljke u domovima i radnim prostorima

U prebrzom životnom ritmu, sve je teže negovati prirodne biljke. Osim toga, često ne postoje uslovi neophodni za njihov rast i razvoj (nedostatak prirodnog svetla, vlage…). U takvim situacijama, veštačke biljke su najbolji izbor. Njima nije potrebna nega, zalivanje ni odgovarajući vremenski uslovi. Veštačke biljke, kao i prirodne, oplemenjuju domove i radne prostorije, dajući im toplinu i udobnost. Na tržištu se mogu nabaviti aranžmani sa veštačkim cvećem, koje se sve manje razlikuje od prirodnog. Održavanje se svodi samo na povremeno brisanje prašine.

biljke-poslovni-prostor

Kreativne saksije za cveće
Vaze za cveće su veoma zanimljiv detalj svakog enterijera. Pravilnim izborom, prostor mogu da učine vizuelno zanimljivijim. Na tržištu postoji veliki izbor vaza različitih veličina, oblika i dizajna. Saksije se izrađuju od različitih materijala: stakla, keramike, metala, terakote, kamena i drveta. Njihove boje treba uskladiti sa bojama prostorija u koje se postavljaju. Svakako, prilikom kupovine treba obratiti pažnju na to da odgovaraju veličini biljke i da imaju otvore za drenažu, kako bi biljke mogle da napreduju.

mini-biljke-za-sto

kreativne-saksije