Novogodišnje opremanje enterijera

Počinje odbrojavanje! Nova godina i Božić čine vreme kada vaša kuća postaje toplo i ušuškano gnezdo u kojem se okupljaju članovi vaše porodice i prijatelji. Koliko god da je u pitanju vreme kojem se radujemo i koje željno iščekujemo ono istovremeno može biti i veoma stresno budući da zahteva ukrašavanje i sređivanje enterijera vašeg doma praćenu tradicionalnom svečanom novogodišnjom i/ili božićnom večerom. Ukoliko niste planirali i niste u mogućnosti da renovirate stan, ili bar neki njegov deo, a želite da stvorite pravu prazničnu atmosferu u svom domu i da sve uklopite u predviđeni budžet, nudimo vam nekoliko saveta.

dnevn-soba-nova-godina

Kada pomislimo na novogodišnje praznike prvo što nam pada na pamet su ukrašene jelka i kuća/stan, okupani svetlošću iz sveća. Budući da se porodica i prijatelji najpre okupljaju oko jelke i kamina (ukoliko ga imate) koji su u dnevnoj sobi želimo da ona najbolje izgleda i dočarava utisak topline novogodišnjih praznika. Jelka može biti prirodna (najbolje bi bilo da je u saksiji te je možete nakon proslave Nove godine posaditi i tako očuvati) ili veštačka (danas možete naći brojne veštačke jelke različite visine, širine, boje, gustine granja i ’iglica’ itd). Nju slobodno ukrasite prošlogodišnjim ukrasima (ukoliko vaš budžet ne može da podnese trošak kupovine novih ukrasa ili pak nemate želju da menjate ukrase), ona može biti šarena ili pak da nosi određenu ’temu’ (boje koje vi izaberete). Većina prodavnica ima u svom asortimanu predviđene ukrase i različite ideje koje su tu da vam pomognu da stilizujete dom u zimsku idilu. Najčešći ukrasi, trake, figurice su karakteristične zlatne, srebrne, bakarne, prozirne, crvene, zelene i braon boje. Nemojte se ustručavati da ukrasite stan i jelku tamnijim tonovima poput sive, crne, ljubičaste ili indigo plave, posebno što su one danas u modi. Takođe, imajte na umu da ukrasi nisu samo za jelku već ih možete okačiti na lustere, prozore, lukove, ramove slika, različita udubljenja i ispupčenja u stanu, ili ih možete staviti u neke činije, najbolje prozirne, i staviti na sto. Jelku možete staviti na pod ili stočić, a ispod staviti manje stolnjake ili ćebad, na kojima ćete staviti poklone. Već ovim ukrasima dobijate željeni prizvuk svečanog i veselog. Najekonomičnije bi bilo da kupite sve ukrase koji su vam neophodni nakon Nove godine, budući da će tada na rasprodajama biti sve znatno povoljnije, te ih možete odložiti i sačuvati za sledeću godinu. Ako imate praznog prostora u stanu a ljubitelj ste jelki postoje desetine alternativnih rešenja, od papirnih, metalnih i drvenih verzija ili minimalističkih grana sa samo nekoliko ukrasa koje vise ili su položene na stolu, kredencu i slično a mogu znatno uticati na prostor i oživeti ga.

trpezarija-nova-godina

U zavisnosti od stila vaše dnevne sobe možete se opredeliti za udoban, tzv. seoski stil te se, u tom slučaju, okrenite rustičnom ukrasu od borovih grana, crvenim čarapama sa vezom i ukrasom koje mogu visiti iznad kamina, a kauč i/ili fotelje prekrijte prekrivačima, koji mogu biti i raznobojni, a na njih stavite više mekanih jastuka. Budite inspirisani ovogodišnjim trendovima te transformišite prostor u praznični prostor uz dodavanje starog nameštaja koje ste nekada davno sklonili u podrum, poput stare fotelje, tepiha ili jastuka izveznog novogodišnjim motivima jelke, Deda Mraza, irvasima, pahuljama, i slično. Mislite na detalje, kao što su tekstura, boja i stil kojim želite da ostavite utisak. Ako imate kamin držite ga upaljenim da biste mogli da uživate u kontinuiranom sjaju i toplini koju vam pruža, a istovremeno će vaš prostor delovati utešno, druželjubivo i ušuškano te samim tim savršeno za druženje sa porodicom i prijateljima. Ukoliko je vaša dnevna soba neutralnih tonova možete je oživeti, osvežiti i ulepšati svečanim bojama zime, poput zelene i crvene ili braon, uz brojne ukrase i sveće koje će upotpuniti prostor. Ukrasite kutak vašeg doma, bilo da je kamin, kredenac ili stočić, sa vencima koji mogu biti različite boje, šišarkama (koje takođe možete sami obojiti) a činije možete napuniti ukrasima, bombonama, čokoladicama i tako obradovati najmlađe članove porodice.

Svetlost koja dopire od sveća, lampi, kamina važan su element praznika. Ukoliko živite u kući možete je spolja ukrasiti lampicama različitih boja, a isto važi i za drveće u bašti. Na ulazna vrata postavite venac, koji može biti različitih boja, ukrašen živopisnim i raznobojnim zvoncima, ukrasima za jelku i ukrasnim trakama. Možete kupiti već ukrašen venac ili ga možete sami napraviti. Girlandu zelenog bora, koja uvek nosi sa sobom mirisnu notu Nove godine, zajedno sa šišarkama i svećama možete staviti na stočić unutar stana ili pak okačiti o kamin.

trpezarija-za-novu-godinu

Posebno važno mesto ima trpezarijski sto. Naime, hrana je jedan od osnovnih elemenata novogodišnjih i božićnih praznika te je neophodan element u njihovom proslavljanju. Izaberite tamne, bogate boje i blistav escajg za elegantan izgled, a tome dodajte sveće čiji će sjaj i treperaji učiniti svaki obrok posebnim. Iskoristite svečane salvete (pamučne ili od lepšeg ukrasnog papira sa novogodišnjim temama) i kristalne čaše za vino. U centar stola možete postaviti stoni aranžman u vidu činije u koju ćete staviti srebrne, zlatne, bronzane ukrase za jelku oblika kugle ili šišarke i time obogatiti sto. Ukoliko vam u goste dolazi veći broj gostiju možete se poigrati i sami napraviti cedulje kojima ćete odrediti mesta sedenja. Cedulje mogu biti jestive (npr. keksići, tj. krekeri na kojima su ispisana imena gostiju) ili napravljene od papira i uvijene u salvete. Slobodno dodajte grančice mirisnih biljaka.

sklad-boja-

Pokloni su sastavni deo praznika, te je važno kako ćete ih upakovati. Planirajte ukrasni papir tako da odgovara prostoru dnevne sobe i ukrasima jelke: od srebrnih i zlatnih, prirodnih nijansi do veselih osnovnih boja (crvena, žuta, plava). Odredite jednu ili dve boje traka kojima ćete dodatno pričvrsitit i ukrasiti poklon, a ne zaboravite i etikete sa imenima.

Unesite živost i u ostale delove stana kao što je kuhinja, budući da je ona košnica svih aktivnosti, te uniseite svečano posuđe, salvete sa zimskim dizajnom, kaogod i kuhinje i stolnjake. Spavaća soba je najčešće potpuno zanemarena kada su praznici u pitanju a neophodno je vrlo malo u nju uložiti da biste osetili zimske čarolije. Već smo vam ukazali na mogućnost opremanja i dekoracije sobe posteljinom, jastucima, ćebadima ili jorganima. Ne zaboravite i sveće čija će svetlost obasjati sobu onoliko koliko je neophodno radi dobijanja posebne novogodišnje i božićne čari. Kupatilo takođe možete ukrasiti činijama sa ukrasima ili pak samo okačiti neke, unesite praznične peškire različitih boja i vaš prostor je spreman.

novogodisnja-jelka-u-enterijeru

Ostalo je samo da napravite specijalnu večeru i možete uživati u krugu najbližih.