Skandinavski stil u enterijeru

Malo je onih koji u potrazi za idejama o uređenju enterijera nisu naleteli, i odmah se zaljubili, u primere enterijera inspirisane skandinavskim dizajnom. Iako su poznate suptilne razlike između švedskog minimalizma, danskog za nijansu romantičnijeg stila i finskog crno-belog dizajna, skandinavski stil decenijama objedinjuje sve karakteristike dizajnerskog izraza sa ovih prostora. Tokom XX veka, arhitekte i dizajneri iz ovih krajeva (Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Eero Saarinen, Finn Juhl i drugi) skrenuli su pažnju svojim jednostavnim, čistim formama, i neodoljivom elegancijom. Njihove stolice postale u prave ikone dizajna i dan danas su predmet prestiža i divljenja, toliko savremene da je teško poverovati da su nastale pre više od pola veka.
Skandinavski majstori arhitekture i dizajna nisu ni slutili da su postavili temelje stilu koji od tog slavnog doba, pa sve do danas, ne prestaje da inspiriše već biva sve aktuelniji i doživljava novu popularnost kroz savremene interpretacije i u kombinaciji sa drugim stilovima. Globalnoj popularnosti doneli su i lanci nameštaja sa ovih prostora, pristupačnog većini ljudi. Predstavljamo vam nekoliko osnovnih karakteristika skandinavskog dizajna u nadi da ćemo vam pomoći ukoliko ste odlučili da svoj prostor uredite po ugledu na kulture sa severa.

Svetlost. Imajući u vidu klimu i poziciju severnoevropskih zemalja, ne čudi što osvetljenje, pre svega ono prirodno, zauzima značajnu ulogu u Skandinavskom uređenju enterijera. Veliki i mnogobrojni prozori, terase i svetlarnici su obavezni element. Zavese ili ne postoje ili su bele, lagane i transparentne kako ne bi zaklanjale dragocenu svetost. Iz istog razloga, prostor se ne pretrpava nameštajem, već se oprema samo neophodnim komadima. Dobro osvetljen prostor deluje prostrano i po malo prazno.

skandinavski-stil-enterijera
Folkhem – Sestrandparken

Boja. Bela. Jedna od osnovnih karakteristika skandinavskog stila jeste široka upotreba bele boje u enterijeru. Osim zidova i plafona, ovom bojom se tretiraju i vrata, a neretko se bira i beli nameštaj. Jasno je da je motiv taj što bela površina najbolje reflektuje svetlost. Za veće površine u prostoru koriste se i svetlo sivi ili bež tonovi. Zanimljivo, posle bele, možda najviše se koristi crna boja, najčešče kroz detalje, mada ni crni komadi namštaja nisu retkost. Na taj način ostvaruje se značajan kontrast u prostoru.

Materijali. Drvo. Nije teško primetiti da skandinavski dizajn, bilo da se radi o nameštaju ili enterijeru, ne može da prođe bez upotrebe prirodnog drveta. Najčešće se koriste drvo javora i bora kojeg u severnoevropskim šumama ima u izobilju ali su i breza, jasen i hrast u širokoj upotrebi. Podovi su gotovo uvek upravo drveni, najčešće svetlih boja. Tepisi koji utopljavaju prostor su obavezni aksesoar. Takođe, koža ili vuna životinja se često može naći u prostoru, bilo u vidu tepiha ili prekrivača na foteljama. Od tekstilnih materijala najviše se koriste prirodni materijali kao pamuk, lan i vuna što ističe potrebu da prostor bude u skladu sa prirodom.

ikea-dizajn-namestaja
Ikea 2016

Lagan nameštaj. Jednostavne forme. U skladu sa duhom prostora, svetlim i belim površinama i slobodom kojom odiše skandinavski enterijer, nameštaj mora bit pre svega lagan, skladan i ergonomičan. Komadi mogu imati zaobljenu ili geometrijsku formu ali su linije uvek svedene a boje uglavnom umerene. Nameštaj je najčešće odignut sa poda tankim nogarima bilo drvenim ili metalnim. Ako želite da vaš protor zaliči na domove sa severa, u dnevnoj sobi ne sme da izostane bar jedna stolica ili fotelja koja jeste, ili makar veoma podseća na čuvene dizajn ikone iz 50ih i 60ih godina prošlog veka. Stolić u dnevnom boravku može biti četvrtast ali je sve češće okrugao i sa 3 nogara a neretko su pojavljuju i setovi od 2 ili 3 stola sličnog dizajna ali različitih dimenzija koji u kombinaciji prave savršenu formu i krajnje su praktični.

Detalji. Akcenat. Kontrast. Iako su velike površine i komadi nameštaja najčešće svedenih boja, to nikako ne znači da su prostori uređeni skandinavskim stilom dosadni. Detalji, kao što su jastučići na garniturama za sedenje, najčešće su jarkih boja, sa geometrijskim šarama i jakim kontrastima. Tepisi su često jednobojni, ali u poslednje vreme, trend geometrijskih paterna na tepisima je sve dominantniji. Svetli zidovi, najčešće su ukrašeni mnogobrojnim slikama, ili fotografijama, sa tankim crnim ili belim ramovima. Cveće i sveće su obavezni detalji koji prostor utopljavaju i čine ga još prijatnijim.

primeri-svedenih-prostorija
Alvhem Mäkleri & Interiör, Muuto, Style at Home & Tara Ballantyne

Sklad skandinavskog prostora navodi na pomisao da je stil vođen estetikom, a zapravo pravilo broj jedan ovog stila je da forma prati funkciju. Prostor je čist, jednostavan i svetao a istovremeno i udoban, prijatan i elegantan. Kvalitetni prirodni materijali, ergonomija, estetika koja prati funkciju, dizajn u skladu sa prirodom…Uspeh nije mogao da izostane. Ovaj stil danas ima različite interpretacije koje u manjoj ili većoj meri odstupaju od izvornih karakteristika. Istina je i da mi koji ne živimo na severu i nemamo nedostatak prirodnog svetla imamo opravdanje da eksperimentišemo, pa sve češće možemo videti primenu skandinavski duh u prostoru sa tamnim zidovima.

boja-enterijer
Normann Copenhagen – Onkel sofa, Bell lampa, Tablo sto

Nadamo se da smo uspeli u nameri da vam priblizimo severnoevropsku dizajn kulturu i pomogli da razumete i lakše primenite skandinavski stil u svom prostoru. Nemojte se slepo držati pravila, budite slobodni da eksperimentišete, date prostoru lični pečat i poigrate se sa kombinacijom stilova. Ipak, ukoliko niste sigurni i nemate iskustva, najbolje je da konsultujete stručnjaka da se ne bi preterali i dobili potpuno suprotan efekat od željenog.