Moderne kuhinje po meri poslovne žene

Kako pravilno kuhinju prilagoditi svojim potrebama?

Kuhinja spada u prostorije koje se najviše koriste u kući, od spremanja doručka, užine, ručka, večere u društvu porodice ili prijatelja.  S obzirom da se govori o jednoj o najprohodnijih prostorija, potrebno je posvetiti posebnu pažnju na projektovanje iste, u estetskom i funkcionalnom smislu.

kuhinje-slike
Scavollini kuhinja – kolekcija Baccarat

Pre samog početka projektovanja, potrebno je razmotriti veličinu prostora, namenu (stambeni ili poslovni prostor), kao i broj korisnika.  Za svaku kuhinju je bitno da se nalazi što bliže ulaznim vratima u kuću, radi lakšeg prenošenja kućnih zaliha i namirnica na radnu površinu.  U traženju izgleda ovakve prostorije najbitniji je raspored elemenata, koji mora biti funkcionalan i pružiti lak pristup , naročito sudoperi i frižideru.  Sudopera bi trebalo da bude postavljena blizu priključka za vodu, nikada daleko od njega. Bez obzira na dimenziju i kuhinje i njenu formu ( u obliku slova L, U ili stojećeg ostrvskog tipa), rastojanja između sudopere, ugradne ploče i frižidera moraju biti dobro razmotrena.  Greška je kada se sudopera i ugradna ploča postave na suprotne krajeve radne površine, jer se u tom slučaju gubi previse koraka od jedne do druge tačke, čime se produžava vreme pripreme hrane i dodatne prlja kuhinja.  Sve pod uslovom da kuhinja ima barem 2m u nizu. Za manje kuhinje važe ista pravila , sa odstupanjima koje diktiraju dimenzije prostora.  Ukoliko kuhinja nije zasebna celina i predstavlja deo veće, uglavnom dnevne prostorije, može se razmišljati o postavljanju ostrva, kao dodatne radne površine, al ii površine za ručavanje.

Ne možete projektovati kuhinju bez dobrog planiranja osvetljenja. Kuhinja je prostorija u kojoj nije dozvoljeno slabo svetlo, ne zbog dizajna i atmosfere, već radi sigurnosti prilikom korišćenja kuhinjskih elemenata i opasnih instrumenata.  Radni deo mora biti direktno, jače osvetljen, dok iznad kuhinjskog stola ili ostrva može doći u obzir viseća rasveta, malo slabijeg intenziteta.

kuhinja-ideje

Prilikom odabira materijala, imajte na umu da deo zida iza radnog dela, tj.kućne tehnike mora biti zaštićen od masnoće, vlage i ujedno zahvalan za lako i brzo održavanje. Iz ovih razloga se najviše koriste pločice, ali poslednjih godina sve vise materijali kao što su metal, plastika, staklo, koji se sjajno mogu uklopiti u koncept dizajna kuhinje.

radna-ploca-u-kuhinji
Pločice i staklo kao zidna dekoracija kuhinje

I najbolji dizajn kuhinje dolazi u drugi plan ukoliko u kuhinji ne postoji dobra ventilacija, tj. prisustvo neprijatnih mirisa. Iz tog razloga je bitno uvek planirati aspirator, koja uglavnom prati poziciju iznad ugradne ploče. Za izbor aspiratora je bitna njegova jačina, odnosno kubatura,  dok širina ne bi smela da bude manja od širine ugradne ploče. Pri montaži aspiratora bi trebalo voditi račina da razmak izmedju električne ugradne ploče I asporatora bude od 60-65cm, kod plinske ploče od 70-75cm. Neophodno je da se poštuje minimalni razmak za montažu asporatora je u suprotnom može doći do oštećenja filtera za masnoću, osvetljenja I još mnogo toga. S druge strane ako ga montirate preko dozvoljene vrednosti neće efikasno prečićavati vazduh I mirise. Na tržištu postoje razni modeli, kao što su: ostrvski, ugaoni tradicionalni, dekorativni, vertikalnog oblika, teleskopski, aspiratori koji se izvlače iz ploče, dizajnerski, kao i nove F-light i Hibrid generacije.

crno-bela-kuhinja
Aspiratori proizvođača Elica

Kad govorimo o kuhinjskim elementima, bitno je da znate razliku velike ponude osnovnih potrebnih jedinica, kao što su sudomašina, ugradna ploča, pećnica, frižider.  Sudomašina bi trebalo da bude postavljena blizu sudopere, uglavnom  ispod ocednika. . Vodite računa da se iza sudomašine ne nalaze priključci za vodu i struju, jer sudomašina ide skroz do zida. Najbolje je da se priključci potrebni za sudomasinu smeste u element pored.   Na tržišu postoje dve veličine sudomašine od 45cm I 60cm sirine i sledeći modeli: samostojeći, ugradni i poluugradni.  U čemu je razlika? Samostojeće imaju svoja dekorativna vrata visine su 82cm i mogu se podvući pod radnu ploču na visini od 86cm ili ako se kuhinja uradi na 90cm visine. Ugradne sudomašine se takodje postavljaju ispod radne ploce ,gde bitna visina donjih elemenata. One nemaju svoja dekorativna vrata već se na njih postavlja kuhinjski front. Vrlo je bitno da se kod ugradnih sudomašina vrata se kuhinjskim frontom lepo zatvore da ne bi prolazila para dok mašina radi i na taj nacina oštetila radnu ploču ili front. Poluugradne mašine imaju takodje kuhinjski front kao svi kuhinjski elementi, ali nisu cela jer su komande vidne. Gledano ekonomski cene su trenutno ujednačene, tehnički potpuno su iste, estetski mnogo je lepše kad nemate presek u donjim elemetima već je kuhinja kontinuirana.

Ugradnih ploča za kuvanje takođe ima veliki izbor. Što se tiče veličine rade se od 30 cm, 60 cm i preko 60 cm (70-90cm). Od modela možete pronaći: staklo keramičke, obične sa tradicionalnim ringlama, plinske i indukcione ploče.  Staklo keramicke i Indukcione ploče mogu biti On Touch  ili sa reglerima. Klasične ugradne ploče sa ringlama postoje u  beloj i aluminijum sivoj boji.

Indukcione ploče su jako praktične jer prepoznaju veličinu dna posude i samo tu površinu zagrevaju.

Ako izaberete plinsku ploču morate predvideti prostor za plinsku bocu. Boca staje u element od 30cm I ne mora da bude u neposredoj blizinu . Na našem tržištu postoji I tradicionalni “šporet”. On nije idealmo rešenje za ugradnu kuhinju iz više razloga. Zahteva prekid radne površine, radna površina ide do šporeta i nastavlja se od njega, tu dolazi do prekida diht lajsne koja prati radnu ploču I prekid sokle koja skriva kuhinske PVC nogice. Prostor izmedju šporeta i radne ploče nikada ne može idealno da se zatvori, a to znači i da ne može idealno da se očisti.

Što se tiče pećnice, idealno je ona bude pozicionirana iznad radne površine i da u blizini ima površinu za odlaganje pleha iz rerne. Toj visini je bolja preglednost pećnice i lakše za rukovanje i održavanje. Ako pećnicu postavljate ispod radne površine iskoristite prostor od 15cm izmedju pećnice i nogica da napravite fioku za odlaganje plehova ili kuhinjske rukavice. Za pećnicu elektro instalacije postavljajte u gornjoj zoni zato što neke pećnice imaju dubinu 55-56cm, ko što je to slučaj kod BOSCH modela,  pa će ih utičnica odbijati i gurati napred. Od modela glavna podela je na električne i plinske.

Frižideri se danas mogu pronaći zaista različitih modela, dimenzija, boja, materijala, izbor zavisi od potreba, veličine kuhinje, kao i broja korisnika. Osim različitih tehničkih mogućnosti, uglavnom se prilikom kupovine opredeljujete između ugradne ili samostojeće varijante. Ugradni modeli su skuplji i imaju manju zapreminu, ali estetski mogu da pruže kvalitetniji finalni izgled kuhinje. Samostojeći imaju veću zapreminu i mnogo veći izbor dimenzija.

kuhinja-medijapan
Primer huhinje izvedene po našem projektu

Za potpuno planiranje i odgovarajući dizajn uvek savetujemo angažovanje stručnog lica, arhitekte ili dizajnera, kako biste izbegli eventualne greške u projektovanju i finalnoj realizaciji.