Posteljina kao deo enterijera spavaće sobe

Kako se godišnje doba menja iz jeseni u zimu nama krevet postaje jedno od omiljenih mesta gde ćemo se sklupčati i uživati u toplini našeg doma. Zima može biti magično godišnje dobe koje često zamišljamo u krevetu sa knjigom u ruci i šoljom tople čokolade ili čaja uz komfornu i luksuznu posteljinu koja može učiniti da se osećamo još prijatnije. Ukoliko je vaša soba opremljena i ukrašena u letnjim dezenima i tkaninama budite bez brige jer ne morate da menjate izgled cele sobe, pogotovo ako vam nedostaje finansijskih sredstava ili vremena. U promeni izgleda sobe, a posebno u dodavanju osećaja topline i karaktera, posteljina igra veliku ulogu. Takodje, prekrivanje vašeg kreveta jorganom ili prekrivačem važan su element da se osetite ušuškanije tokom zimskih meseci. Dodavanjem svega par detalja, kao što je promena boje i/ili dezena posteljine, možete odrediti sopstveni zimski stil i transformisati krevet u blaženo i komforno mesto za spavanje.

posteljina-na-krevetu-spavace-sobe

Evo nekih ideja prilikom odabira i kupovine posteljine:

Svaka radnja koja prodaje posteljinu u svojoj ponudi ima brojne različite proizvođače, dezene, boje, veličine i tkanine. Koliko god da vam to zvuči zamorno i komplikovano pokušajte da se igrate i uživate u kupovini budući da novi svetski trendovi omogućavaju kombinacije različitih boja, dezena i materijala.

Najpre je važno da izmerite i zapišete veličinu vašeg kreveta i dušeka zato što brendovi posteljina ne prate tipove kreveta. Postoje dva tipa čaršavskih navlaka: oivičen lastišem (obrubljen gumom) koji lakše prijanja uz dušek (dimenzija se bira u odnosu na širinu i dužinu dušeka) i običan, ravan, čaršav završen štepom koji se obično stavlja preko prvobitnog čaršava jer ga štiti i čini da vaš dušek izgleda urednije (dimenzije se biraju na osnovu širine i dužine rama kreveta). Prilikom kupovine posteljine važno je da imate na umu materijal i gustinu tkanja. Što je veća gustina tkanja (koja se meri po broju niti u metru kvadratnom) to je posteljina mekša. Posteljina bi trebala biti od prirodnih materijala (pamuk, lan, damast, flanel, svila ili saten). Mnoge tkanine se mešaju sa veštačkim materijalima da bi duže trajale, ali je ipak važno da materijal bude što čistiji jer će vam biti posteljina udobnija i mekša. Odabir materijala odnosno tkanine zavisi od brojnih faktora kao što su, pre svega, vaši prohtevi i želje, potom od vremena (da li je toplo ili hladno vreme), seta u kojem se prodaje posteljina itd. Među najkvalitetnijim tkaninama istakao se damast, kao vrsta pamuka, koja je dobila naziv po mestu odakle je potekao – Damask. Prepoznatljiv je po gustini tkanja i sedefastom sjaju, vrlo je otporan na visoke temperature pranja što znači da je postojan a omogućava telu da nesmetano diše bez obzira na klimatske promene.

Veličine posteljina mogu biti: 90×135, 140×200, 140×220, 200x220cm, a peru se između 40 i 60 stepeni Celzijusovih. Vrlo je važno da pratite uputstvo prizvođača u odabiru ali i održavanju tj. načinu pranja posteljine. Najpraktičnija je ona koja može da se pere u mašini za veš (ona posteljina koja se vodi kao luksuzna ne može se prati u mašinama za veš niti centrifugirati).

bracni-krevet

Kako je pala spoljašnja temperatura vazduha i kada ste odabrali materijal i veličinu posteljine vreme je da vratite toplinu u vaš dom odabirom boje i dezena za zimske mesece. To podrazumeva odabir boje (svetlije ili tamnije), mekanu flanel posteljinu i vunene prekrivače. U zavisnosti od boje zidova i rama kreveta vaše sobe možete se opredeliti za svetliju posteljinu, koja odbija svetlost i osvetljava sobu, ili tamniju koja apsorbije svetlost te zagreva i čini sobu udobnijom i ušuškanom. Ove zime u trendu su tamne nijanse i dramatične boje od crne, sive preko modre i ljubičaste koje se mogu javiti i na posteljini sa cvetnim dezenom koji su i dalje u modi.

bracni-krevet-enterijer

Možete se usmeriti i ka braon, zelenim i crvenim tonovima karakterističnim i uvek u modi kada su zimski meseci u pitanju, ili ukoliko želite da pratite najnovije trendove izaberite već pomenute sivu, crnu ili metalik boju. Nećete pogrešiti i ako se opredelite za boju čokolade, senfa i zemljane tonove koji su karakterisali ovogodišnje jesenje tonove. Dodavanjem plave, zelene i koralne boje, makar samo u detaljima, možete učiniti vašu sobu šik. Budite smeli i odvažni, unesite dramatičnost boja u vašu spavaću sobu.

Bogate boje, prigušeni tonovi, živopisni dezeni stvaraju moderan i jedinstven stil prilagođen vašem ukusu i za svaku noć. Posteljina u setovima je dosadna stoga budite slobodni i igrajte se sa bojama. Ako ste nesigurni po pitanju odabira i usklađivanja tonova potudite se da ne mešate tople (crvena, žuta, narandžasta, itd.) i hladne boje (plava, zelena, siva, itd.) a uvek posteljinu koju imate ili koju ste kupili možete iskombinovati sa belom bojom i nećete pogrešiti.

moderni-krevet

Stavite preko vaše posteljine jorgan ili prekrivač čime ćete sobu učiniti toplijom. Nemojte se ustručavati da na krevet stavite i jastuke različitih oblika, veličina, boja, dezena i tekstura (izaberite za ovu zimu svilene jastučnice koje naglašavaju luksuz ili pak vunene jer oni naglašavju osećaj udobnosti i toplote). Idite ka smelijim nijansama i ludim dezenima koje mogu začiniti zimsku čaroliju u vašoj sobi.

Nakon posteljine odabrane skladno vašem enterijeru, ostaje samo da se smestite udobno u krevet i uplovite u carstvo snova.