Ugradni ormari po meri – Američki plakari

Ukoliko želite da racionalno iskoristite prostor u stanu, američki plakari su idealno rešenje za savremeno opremanje vašeg doma. Dizajnirani su tako da se fiksiraju na odgovarajući zid i izuzetno su funkcionalni, sa svim preduslovima za smeštanje garderobe. Ovakav nameštaj ima brojne prednosti u odnosu na klasične plakare. Ugradni ili klizni plakari se mogu uklopiti u svaki prostor – od predsoblja, ostave do dnevnih i spavaćih soba, odnosno u prostorijama svih dimenzija.

americki-plakar

Prostor možete maksimalno iskoristiti, jer se ugradni plakari izrađuju od zida do zida i od poda do plafona, duž izabranog jednog ili više zidova.

Plakari se izrađuju sa kliznim vratima ili sa vratima sa šarkama. Za razliku od krilnih vrata, klizna vrata oslobađaju prostor i uklapaju se u svaki enterijer. Klizni mehanizam (šina na koju se postavljaju vrata) treba da bude bešuman i nevidljiv. Postavljen je tako da vrata kližu jedna pored drugih na dvokanalnoj donjoj šini. Gornja šina direktno se vezuje za plafon i služi da vrata ne ispadnu iz šina. Kod izbora kliznog mehanizma i okova, treba izbegavati čelične okove, jer može doći do rđanja. Najbolje je odabrati visokokvalitetne aluminijumske profile, otporne na hemijske i temperature uticaje i sa stoperima tj. usporivačima, za bešumno povlačenje vrata.

soba-americki-plakar

Plakari sa kliznim vratima se izrađuju prema dimenzijama odabranog prostora. Unutrašnjost plakara se izrađuje od materijala adekvatne debljine, koji se kantuje ABS kant trakom od 0.5 mm ili prema vašem zahtevu – od 2 mm. Dubina iznosi od 65 do 67cm ili, prema izboru, od 70 do 85cm.
Izbor materijala za izradu plakara je ogroman. Frontalni deo uglavnom se izrađuje od medijapana (furniranog ili farbanog), univera (iverice), kože, ali sve češće od pleksiglasa, kao i od stakla – peskirana, dimljena, zakrivljena, brušena… Klizna vrata plakara mogu se izrađivati od punog drveta ili u kombinaciji medijapana i plute.

Na vrata možete postaviti jedno ili više ogledala čime ćete vizuelno povećati prostoriju a ambijent učiniti svetlijim. Ogledalo možete izabrati tako da bude obično ili tonirano.

U odnosu na klasične ormane, američki plakari se direktno montiraju na zid na koji se oslanjaju (bez “leđa”). Klizna vrata u potpunosti zatvaraju unutašnjost plakara, onemogućavajući da se sakuplja prašina ili buđ. Međutim, prema vašoj želji, pozadina plakara se može uraditi. Za to se uglavnom koristi lesonit.
Kada je reč o načinu obrade ivica, preporučuje se kvalitetan plastični kant u boji iverice.

detalj-americkog-plakara

Da bi bio funkcionalan, unutrašnjost plakara kreirajte prema svojim potrebama. Prilikom kupovine ili izrade po meri, isplanirajte delove za garderobu, pregrade, fioke, police, šipke…Od dodatnih elemenata, možete birati deo sa posebnim nosačima za pantalone, kravate, suknje i torbe. Deo plakara možete iskoristiti za cipelarnik.
Da biste imali bolji pregled odloženih stvari, unutar plakara možete ugraditi odgovarajuću rasvetu. Prilikom otvaranja vrata, svetlo će se automatski upaliti i osvetljavati unutrašnjost plakara.
Za pregrađivanje prostorije u kojoj je smešten samostalni američki plakar, možete da koristite klizna vrata. Pored medijapana i univera, klizna vrata se se sve više izrađuju od matiranog ili obojenog stakla, sa kliznim elementima od nerđajućeg čelika. Tako, na jedinstven način možete urediti prostor i osavremeniti vaš enterijer.

pregradjena-soba-plakar

Usled pretrpanosti papirima, radnim materijalima, stručnim časopisima i raznoraznovrsnim kancelarijskim aparatima, u vašoj radnoj prostoriji može nastati nered. Ugradnjom američkog plakara, od zida do zida, obezbedićete savremen kabinet, prilagođen svakodnevnom radu, vašim potrebama i životnom stilu. Stvaranjem boljih uslova, vaš rad biće pojednostavljen, a time i efikasniji.

plakar-spavaca-soba

Za kraj evo i nekoliko malih saveta prilikom planiranja plakara:
• Odeću koju često koristite, odložite tako da bude lako dostupna i u visini očiju.
• Šešire držite u kutijama.
• Ukoliko niste predvideli cipelarnik, cipele držite u kutijama.
• Okačite garderobu prema tipu ili boji. U žurbi, uvek ćete znati gde da pogledate. Na primer, odeću za kancelariju rasporedite na levoj strani ormara – na plavim vešalima. Odeću za svakodnevnu upotrebu, u sredini – na zelenim vešalicama. Za svečane prilike, sa desne stane – na crnim vešalicama. Na taj način, prema boji vešalica, vizuelno ćete uočiti gde počinje i gde se završava određena garderoba.
• Kutije sa raznovrsnim sadržajem obeležite koristeći raznobojne nalepnice, na kojima ćete upisati njihov sadržaj. Za obeležavanje možete korisiti trajne markere.
• Pošto kofere ne koristite svakodnevno, podignite ih na vrh plakara.
• Vansezonsku odeću odložite u poseban manje dostupan deo plakara.